ARNES FAMILIE

 

ARNES FAMILIE

BIRTHES FAMILIE

STAMTAVLE

NYT

HJEM

 

Baggrunden for denne side er en tur rundt på Fyn for at se og gense de steder hvor dele af den nærmeste familie har levet. Med på turen var Michael, der var intereseret i at få lidt indblik i sine rødder, nu da har selv var ved at stifte familie.

I Gestelev Kirke starter vi med at søge efter min mors familie.

Mine bedsteforældre, Anna Magdalene Andersen Buch og hendes ægtemand tømrer Jens Peter Rasmussen lå begravet her, men gravene er blevet sløjfet. De lå ca. hvor Michael og jeg står på billedet.

Tømrer Rasmussen var stedfar til Ane Margrethe (Arnes mor). Hendes biologiske far var landmand og hed Søren Kristian Pedersen.

Anna Magdalene Andersen Buch (mormor) var født iTrællelund, Sønder Omme Sogn, Vejle Amt. Hendes forældre var Anders Ditlefsen Buch, forpagter og Anne Margrethe Lauritzen. Hun kommer til Gestelev i 1908 (fra Herringe sogn der er sammenhørende med Gestelev Sogn). I 1907 havde hun fået hun min mor, Ane Margrethe, som var uægte barn, som det blev sagt på den tid. Udlagt som barnefar blev Gårdmand Søren Kristian Pedersen. Ifølge en folketælling fra 1890, må han da havde været ca 69 år. Jeg tror, at hun har været husbestyrerinde hos ham, da hans kone sikkert var død, da hun var 8-9 år ældre end ham.

Hun bliver siden husbestyrerinde hos Jens Peter Rasmussen, husmand og tømrer i Gestelev. Han var enkemand og havde en datter Anna Margrethe Rasmussen. I 1919 bliver de gift den 27 juni i Herringe Kirke. Min mors efternavn bliver i 1926 rettet til  familie navnet Rasmussen. I 1926 bliver Buch slettet ifølge kgl. lov .  Det var tidligere blevet overstreget i kirkebogen.  Jeg forstår ikke hvorfor, mor har på det tidspunkt i 1926 været 19 år. Det havde vel været lige så rimeligt at slette navnet Pedersen (efter barnefaren). Hun var jo trods alt døbt Buch.

Herringe Kirke

 

Gestelevvej 44: 20033

Gestelevvej 44 i 2003: 1930

Jeg har én eller to gange været forbi det hus, hvor mor, Ane Margrethe, er vokset op.

Min bror Jens Erik er født her. Det ligger lidt uden for byen Gestelev, men da der er 6 indfaldsveje, har vi vanskeligheder ved at finde det. Grunden er også, at det fuldstændigt har skiftet udseende siden jeg sidst så det i ca 1986. Da lignede det de følgende gamle fotos fra 1930.

Huset på billedet er det mest sandsynlige. Det ligger på Gestelevvej 44.

 4

Gestelevvej 44: 1930

Billedet til venstre er fra påsken 1930. Det er mors stedfar tømrer Jens Rasmussen, som står foran huset.

5

Her er barndomshjemmet set fra gårdsiden

6

Gestelevvej 44: 1930

7

Gestelevvej 44 i 2003

De levede af det lille husmandsbrug, og desuden udførte han tømrerarbejde og havde en anseelig bigård. Han var meget aktiv i det lokale foreningsliv og var formand eller i bestyrelsen i mindst 5 foreninger.

Her kommer et tilbageblik via gamle billeder fra ca1915 -1930

Matrikkel kort, ejendommen Gestelevvej 44 før

006a

Matrikkel kort, ejendommen Gestelevvej 44 nu: 2003

006b

Tømrer Rasmussen var som nævnt ivrig biavler og var blandt mange tillidshverv vistnok formand for Danmarks biavlerforening. Her står han til højre. Det kunne se ud, som om han er ude og bedømme en biavler.

9

10

Mor i høet sammen med ukendte børn

11

Mor - Ane Margrethe forrest til højre

12

Mormor Anna M. A. Buch og mor til højre

13

Mor - Ane-Margrethe

12a

Mormor Anna M. A. Buch

13a

Mor - Ane-Margrethe

 

 

Skolefoto: Mor sidder her i foreste række nr. 5 fra venstre

 

Senere foto taget ved den gamle skole ved Gestelev Kirke. Mor sidder nr 2 fra venstre.

Fra Gestelev kører vi mod Vantinge, hvor jeg er sikker på let at kunne finde fars og mors første hus. Det ligger da også som jeg ventede og det er ikke ændret som før og nu billedet viser.

Jens Erik har fortalt at han blev født i mors barndomshjem og at han, mor og far boede de første år der. Forholdet til mors stedfar gik dog ikke for godt pga Jens Erik og det var vist en af grundene til at de købte huset i Vantinge. Det har sikkert været hårdt rent økonomisk at klare det store hus. Det var kun far som tjente penge, det var jo almindeligt dengang.

Far kørte rutebil og har vel fået et lille tilskud til huslejen ved at leje husets garage ud til busselskabet. Garagen ligger stadig bag huset.

De havde også logi for unge piger af det bedre borgerskab som var kommet i ulykke. Dvs. var blevet gravid udenfor ægteskab, en stor skam og ulykkelig situation på den tid. Pigerne blev så sendt på ferie i ”udlandet” og børnene bortadopteret.

16

Foto ca. 1940

17

Nuværende adresse Gestelevvej 47

 Her følger nu flere gamle billeder.

 

 Far som soldat. fra ca 1920-22

Mor og fars bryllupsbillede 1930

 

Jeg mener at det er far som lille, det var almindeligt på den tid at fotografere børn i kjole, drenge som piger.

Den 8. Januar hedder Erhards dag. Dette billede er måske fra ca 1940, det er sikkert taget til brug til kørekort.

 

 

 

 

 

 

 Efter Gestelev og Vantinge kørte vi gennem Ringe og fandt farbror Hans’ gamle smedje. Smedeforretningen var oprindelig drevet af onkel Mads, bror til farfar smedemesterJens Hansen, Sørup

 

Hans ældste søn Hans og hans kone Sigrid videreførte smedeforretningen i Ringe efter onkel Mads. Onkel Mads boede derefter hos dem til sin død. Smedien lå lige hvor jernbanen krydser vejen et stenkast fra Ringe station.

Det gule hus er den gamle smedje, i dag el-forretning. Det mørke, røde hus i baggrunden var privaten.

                 

 

Farbror Hans som jeg husker ham. 

Tante Sigrid

Ved vort fætre kusine træf maj 2004 fortalte min kusine Inger Lise, Hans og Sigrids datter, at Hans og Erhardt (far) begge var tossede med biler, så når der ikke var så meget at lave i smedjen så kørte han taxa.

Tilbage til ruten. Fra Vantinge kørte vi til Sørup.

På Sørup gamle smedje lige udenfor Svendborg er Arnes far, Erhardt Hansen, vokset op hos sine forældre Maren Sofie og Jens Hansen.

 27

Den gamle Smedie ligger til venstre, privaten til højre med avls bygninger bagerst, da der oprindelig hørte jord med til et mindre landbrug. Siden blev jorden bortforpagtet og først endeligt solgt fra omkring 1960.

Den nye forretning ligger til højre udenfor billedet. Stuehuset med de røde bygninger er ikke længere i familiens eje.

 

Efter  farfar smedemester Jens Hansen blev smedjen blev videreført af sønnen Anders.

Den næstældste af hans 4 døtre, Anne Sofie og hendes mand Bent, overtog senere smedjen, og i dag er det deres søn Erik, som har forretning her.

 26 Farbror Anders og Tante Anna 

 

  

 Her springer vi mere end et århundrede tilbage til i tiden

 

29a: Sørup gamle smedje ca. 1880. Den blev nedrevet 1909. På billedet ses smedefamilien smedemester Hans Mortensen og kone Anne Marie Madsdatter med deres børn.

29 

29b Sørup smedie efter 1909

Her er et billede af mine (Arnes) oldeforældre.

Anne Marie Madsdatter født ca1825 og Hans Mortensen født 10 aug 1822

Det var dengang at farens fornavn blev sønnernes efternavn, Hanssøn, eller Hansen.

Derfor hedder min farfar Jens Hansen

 

  27c

Ved Sørup smedje 2004

25

Farfar Smedemester Jens Hansen på hans 80 års dag

30

Farmor, Maren Sofie Larsen.

Maren Sofie og Jens Hansen fik 8 børn sammen.

 

Som det ses ret konstant et nyt barn hver andet år.

Karen:                1890

Dagmar:               1897

Anna:                 1891

Anders:               1899

Hans:                 1893

Erhardt(far):         1902

Amanda(kaldet Adda):  1895

Jenny:                1904

 

 

Her følger nu en lille billedkavalkade

 

32 1912(skønnet) Faster Jenny og far sidder yderst

1912(skønnet) Jenny – oldemor - far      33

31

1917: farfar Jens, far Erhardt, farbror Anders foran smedjen

 

31b

Herover som smedjen ser ud 2004. Døren fra det gamle billede er nu muret til

34 Vejen ”gennem” smedjen. Billede fra 1923

35

- og som der ser ud i dag 2003

36

Her står far på vejen mellem smedjen og stuehuset (ved trappen op til gårdspladsen).

I baggrunden ses sivene ved Sørups sø.

 

 Familiefoto fra 1927 ved farfars 70 års fødselsdag. Det er taget foran stuehusets havedør. 2 af kusinerne på billedet deltog ved vort fætter kusine tref i 2004. Det var kusinerne Inge Sofie og Inger Lise. De er døtre af henholdsvis tante Anna / onkel Kristian og farbror Hans / tante Sigrid.

  37 Forklaring til billedet:

Jens er far til Hans, Anders, Adda, Karen, Jenny, Anna, Dagmar, Erhardt - Hans er gift med Sigrid, deres børn er Inger Lise, Gerda og Grethe - Anders blev gift med Anna (ikke på billedet) - Adda blev aldrig gift - Karen er gift med Martin, de fik ingen børn - Jenny blev gift med Carl 1931 (er ikke på billedet) - Anna er gift med Kristian, deres børn er Inge Sofie og Else - Dagmar er gift med Ejner - Erhardt er forlovet med Ane Margrethe - Mads og Trine er søskende til Jens.

 

 Det næste familie billede her ved Sørup smedje bliver taget 77 år efter ved vort fætter kusine træf i maj 2004

 

Forbindelse til det gamle familiebillede fra 1927 er: Inger Sofie og IngerLise var med  på billedet som børn. Arne N, Jørgen og Ellen er børn af Jenny og Carl. Kirsten, Anne Sofie og Edith er børn af Anders. Jens Erik og Arne er børn af Erhardt og Ane Margrethe.

 

 

Fra Sørup kørte vi til Svendborg og på Fåborgvej kom vi lige forbi huset hvor faster Dagmar, onkel Ejner og fætter Poul boede. Onkel Ejner arbejdede på Svendborg Jernstøberi, vistnok på lageret. Faster Dagmar var hjemmegående. Huset og haven var præcis som jeg huskede den.

38 Billede af huset

Faster Dagmar Onkel Ejner

 

 

Tilbage på ruten.

 

40

Her i Hellemosen er Arne født og vokset op. Huset ligger sammen med 12 andre på venstre side, når man kommer fra Brahetrolleborg.

Byskiltet er nyt.

En af naboerne Svend Åge var oprindeligt tømrer, men fik lavet en større fabrik lige i baghaven af de andre huse. Det var ikke altid lige populært.

 

 

 14

Her er så huset i Hellemosen på Hågerupvej nr 9, 2 km fra Korinth.

Billedet er fra ca 1955.

 

 

 2

Her er så som det ser ud i dag august 2003.

De synlige ændringer som nyt tag og kun 1 skorsten blev foretaget omkring 1970 af far og mor.

Haven virker forsømt, men det ser ud til at have fået nye ejere, som er i gang med en renovering af selve huset.

Lige foran huset ligger et hvidt hus, som stadig bebos af de gamle naboer Marna og Erik.

 

 

Her er lidt historie om hvem der har ejet

Haagerupvej 9 – Matr. 5f

1907: Lærer Herman Helsing køber matriklen af gårdejer Niels Jørgensen Krogh, Lundegaard. Helsing havde været lærer ved Grønderup skole fra 1866-1907. Han var gift med Karen Marie.

1911: enken overtager ejendommen

1929: Poul Leo Rasmussen, godsforvalter på Brahetrolleborg, køber ejendommen

1939: Politibetjent N. K. Kierstein overtager ejendommen. Han havde tidligere boet i arrestforvarerhuset i Spanget

1942: Rutebilchauffør Erhard Hansen (1902). Han kørte i mange år ruten Korinth-Svendborg

1984: Skifteattest til enken Ane Margrethe Pedersen Hansen (1907)

 

 

Billeder og erindrindringer fra min barndom

 

 

 

 

 

 Mig som baby

  

 

 46

Jeg er her fotograferet på ferie i Skagen. Far og mor havde fra tiden i Gestelev et bekendtskab ”Jensen og Maren”. De flyttede til Skagen, men mor holdt forbindelsen ved lige hele livet. Derfor var vi på ferie der oppe flere gange selv om det på den tid var en længere rejse. Jensen som vi kaldte ham var en ivrig amatørfotograf og havde et Rollo kamera, ret udsædvanligt på den tid. Her har han fotograferet mig på stranden, kun i underbukser, det billede var jeg gennem barndommen ret flov over.

Billedet er fra 1947

 

 

 47

Fra samme tur er mor, Jens Erik og jeg fotograferet foran den tilsandede kirke.

Jeg tror kun det var os 3 der var der oppe.

 

 

 48

Jeg er her fotograferet sammen med Jens Erik. Billedet er som original optaget i sort/hvid, men er efterfølgende farvelagt med hånden. En almindelig metode før farvefilm blev almindeligt.

Bag på originalbilledet er angivet hvilke farver vores tøj havde,

så at koloristen kunne male billedet mest korrekt.

Billedet skønes at være fra 1947 hvor jeg var 3 år og Jens Erik 11 år

 

 

 49

Billedet her skønnes at være fra ca 1947. Det er sikkert taget af Jens Erik. Mor havde et såkaldt boks kamera der bruger film i størrelsen 6x9 cm. Det var ikke særlig almindeligt, at man havde et fotografiapparat dengang.

Jeg har nu dette ”antikke” fotoapparat.

 

 

51

Her er jeg ca 1953, hvor jeg har sat mig i Busters kurv.

Jeg voksede op sammen med Buster, han var min ven gennem hele barndommen.

Da han blev gammel og syg var jeg hos ham, da vi måtte lade ham aflive af dyrlægen.

Det var en stor sorg, derfor besluttede jeg at jeg aldrig ville have en hund mere.

 

 

 52      53        54  

 Det var en yndet plads når der skulle fotograferes. Det var før vi havde nogen blitz, så det gjaldt om godt udendørs lys og med solen i ryggen. Jeg har ingen nøjagtig tidsbestemmelse af billederne, men kan se at de er taget ca på samme tid, da blomsterne i vinduet er de samme. At dømm efter min størrelse er jeg nok 12 år.

 

55

Til min fødselsdag (12år)havde jeg ønsket mig en luftbøsse – en Diana, for sådan en havde den nye nabos dreng Edmund. Hans far gik på jagt, det gjorde Edmund også, han skød små fugle.

Heldigvis overtalte mor mig til, at det nok var en bedre ide at ønske sig et fotografiapparat. Derved fik jeg mit første apparat, et Agfa Clack. Det var dermed min start som amatørfotograf.

Som et af de første billeder fik jeg Grethe til at stå model på Hellemosens største og eneste hovedstrøg.

56

På vej ud at fiske med den nye fiskestang.

57

Her er jeg ved at hænge den stærekasse op som jeg havde lavet i sløjt så det må være fra ca 1956-57

Sven Åge tømrermester, Hellemosens Matador havde fået ny bil – en Skoda.På køleren sidder tømrerens Grethe, Rita og Lene, Grethes lillesøster.

Bemærk trøjernes halsudskæring det var højeste mode

58

59

Også fra 1957

Tur til København med skolen, her ved frilandsmuseet. Fra venstre ses:

 

Lone, Helle, Merete, Minna, Steen, Knud og yderst til højre mig.

 

 

60 1957

Mors 50 års fødselsdag. Hun sidder ved siden af faster Karen

Som det ses har vi stadig kakkelovn til opvarmning. Det var før det blev moderne med brændeovn!

 61

     Min kusine Grethe          Ole Grethes søn              Rita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 52 Skolebillede fra 1954